onsdag, februari 08, 2006

Sluta utlys heligt krig!

Efter en månads semester är det dags att damma av Absolut Bajen och ta den nya säsongen vid hornen.

Trots att Hammarby IF spelar fotboll i morgon, sin första tävlingsmatch för året så är nyckelorden på Hammarbyrelaterade forum för närvarande hämnd, kränkning, förnedring, bråk, bengaler, rättvisa osv. Tonen är hård, men förvisso bara från ett begränsat fåtal. MEN de som skriker högst syns ofta mest.

Den trend som vi nu ser i Hammarbyled och har sett under ett par säsonger stör mig något enormt, dels är klacken (det är i första hand här problemet finns) på väg tillbaka till en tid då stök, bråk och anarkistiska åsikter var mer eller mindre accepterade. Självfallet så måste det finnas en "överhet" för att anarki ska kunna frodas, och det har nu Hammarby Säkert givit dessa små subkulturer som finns inom en grupp så som en fotbollsklack. Jag tänker inte peka finger och säga att H-Säk är mer eller mindre skyldiga till den uppkomna situationen än de fans som nu är deras trätobröder.

Det som MÅSTE stävjas är alla dessa internethuliganer som pratar om hämnd, ta tillbaka vår läktare, visa vart skåpet ska stå osv. Ni kommer inte lösa någonting med våld, oavsett om det är ni som börjar eller ej. Ni kan inte heller se Hammarby Säks närvaro som en provokation, världen kommer aldrig vara svart eller vit, och hela denna soppan är höljt i en gråzon.

Precis som jag ovan nämnde så har det blivit råare på läktaren på senare tid, och detta speglas även i samhället i stort. Fler rapporterade våldsbrott, fler våldsamma sammandrabbningar mellan segregerade grupper, en hel muslimskvärld som tagit till våld och vapen för något så oskyldigt som lite humor, listan kan göras väldigt lång. Gör den inte ännu längre.

Om det nu smäller i morgon på läktaren så är det riktigt allvarligt, dels för att vi kommer ha en djävligt trist säsong framför oss, där fotbollen får kliva tillbaka för våld, negativa skriverier och mer fokus på en liten grupp fans som genom uppvigling försöker vända stora delar av klacken mot Hammarby Säk. En farlig väg att vandra!

Mycket av det som nu händer, och skrivs om härrör till incidenten i förra hemmamatchen. Jag stod mer eller mindre mitt i tumultet och har min uppfattning klar om vad som skedde och vem som bör klä skott för kritik, men det håller jag för mig själv så länge. Däremot skedde ingenting som rättfärdigar uppmaningar till våld och hämnd.

Vad som än händer på söndag, se till att ni inte förstör för Bajen eller för oss fans som inte har problem med Hammarby Säk, eller hyllar en destruktiv supporterkultur där fansen vänder sig mot klubben. För oss andra är det väl bara att försöka gjuta olja på vågorna och försöka lugna ner alla dessa hormonstinna killar (och tjejer?!) som manar till våld.

"It takes two to tango!"

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi ser inte Hammarby Säkerhets närvaro som en provokation, vi ser deras misshandel och hot som provokation.

onsdag, februari 08, 2006 12:47:00 em  
Blogger Stevenage Road said...

Vet inte vilka "vi" är i detta fall, men det hela skrevs med bakgrund av kommentarer i stil med att "sätter H-Säk sin fot på läktaren så smäller det" osv...

Allt är inte riktat mot någon utvald...

onsdag, februari 08, 2006 12:53:00 em  
Anonymous Anonym said...

Thank you!
[url=http://igrmpgfn.com/euuc/sjaf.html]My homepage[/url] | [url=http://uwdmlalp.com/wvzz/rdao.html]Cool site[/url]

onsdag, november 15, 2006 8:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Good design!
My homepage | Please visit

onsdag, november 15, 2006 8:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Thank you!
http://igrmpgfn.com/euuc/sjaf.html | http://niizbftl.com/pwjh/ctad.html

onsdag, november 15, 2006 8:33:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home